HD Sat

High Definition satelliet nieuws


De laatste jaren komen de media center toestellen meer en meer in de aandacht. Door snellere hardware en dalende prijzen voor opslagmedia (harde schijven enz.) kunnen de meeste media centers vandaag de dag probleemloos HD-video aan.

Maar wat is zo'n media center eigenlijk en wat doe je ermee? Een media center is een alles-in-één toestel dat ernaar streeft alle audio/video toestellen te vervangen door één enkel toestel. Met zo'n media center kan je dan

- DVD's en CD's afspelen (eventueel ook Blu-ray)

- Filmpjes, Mp3's en foto's vanop de harde schijf van het media center bekijken

- Filmpjes, Mp3's en foto's die op je pc staan via het media center bekijken op je tv (streamen via netwerk)

- Tv kijken (DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-C naargelang welke tuners ingebouwd zijn)

- Opnemen van tv uitzendingen met volledige PVR-functies (timeshift, programmatie via EPG )

- Spelletjes spelen

- Surfen op het internet

Media centers zijn op te splitsen in 2 grote groepen. Een eerste groep zijn de media centers die kant en klaar geleverd worden , zoals de DVC toestellen van Macrosystem, waarbij een combinatie gemaakt word van specifiek uitgekozen hard- en software door de fabrikant uitgekozen. Deze hebben het voordeel dat zij zo goed als plug & play zijn. De keerzijde van de medaille is echter een forse aankoopprijs en de aanpassingen die de gebruiker kan doen zijn meestal beperkt. De Playstation 3 van Sony heeft zo ook een aantal media center mogelijkheden (o.a. filmpjes, Mp3's en foto's die op je pc staan via de PS3 bekijken op je tv) maar heeft niet de mogelijkheid om tv te kijken (laat staan satelliet-tv).

Een tweede groep is de media center software. Deze kan je installeren op een gewone pc en dan volledig naar de smaak van de gebruiker "op maat" configureren. De bekendste media center software is waarschijnlijk die van Microsoft; Vista Media Center (vroeger ook XP Media Center). Deze is voor ons, satelliet-kijkers, eigenlijk al niet geschikt omdat hier geen DVB-S(2) sat-kaarten voor de pc in ondersteund worden. Een beter alternatief, en nog gratis ook, is bv. Mediaportal. Volgens onze berekeningen kan je voor een 600 € al een compleet media center samenstellen met HD satelliet ontvangst ingebouwd (bv. met de eerder besproken Skystar HD kaart). De kostprijs ligt dus gevoelig lager dan dat van een kant en klaar media center. Het nadeel is wel dat enige kennis van pc's en software genoodzaakt is om zo'n project tot een goed einde te brengen. Weet wel dat er op het internet zeer veel info & tutorials te vinden zijn op forums e.d. over dit onderwerp.

Conclusie: een goed media center vervangt meerdere audio/video apparaten en kan zo het aantal afstandsbedieningen op de salontafel drastisch laten verminderen. De tot media center omgevormde pc is de goedkoopste en waarschijnlijk ook meest veelzijdige oplossing maar de drempel voor de gebruiker zonder de nodige pc-kennis is hier misschien toch wat hoog. De soft- & hardware zal zich echter continu blijven ontwikkelen en er zal waarschijnlijk een tijd komen waarin een media center naast je tv even normaal is als nu een satelliet-ontvanger of dvd-speler. Op de link-pagina is er een categorie "media centers" bijgeplaats waar je zowel links naar media center toestellen als nuttige software vind.

0 reacties: